Застосовується при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалій
кишці, хронічному гастриті з нормальною і підвищеною секрецією
у фазі загасання запального процесу, при хронічному гастриті зі
зниженою секрецією у фазі загострення, гострому гастриті в період
видужання, а також після операцій на шлунково-кишковому тракті.
Рекомендується: хліб і борошняні вироби – хліб пшеничний з
борошна вищого і першого сортів (вчорашньої випічки або
підсушений), сухий бісквіт, сухе печиво. Супи молочні з добре
розварених круп, супи на овочевому бульйоні з додаванням
вермішелі, супи заправлені вершковим маслом.
М’ясо і м’ясні продукти: яловичина, телятина, курятина, м’ясо
кролика, індика, нежирна свинина шматком або у вигляді парових
котлет, фрикадельок, пудингів, рулетів, кнелів,бефстроганов з
відварного м’яса; відварний язик і печінка, нежирна ковбаса,
нежирна шинка, паштет із печінки.
Овочі: відварна картопля, цвітна капуста, буряк, морква.
Фрукти: печені, свіжі, м’які й солодкі сорти яблук та груш,
солодкий виноград, джеми зі слив,спілих і солодких ягід.
Напої: лужні мінеральні води без вуглекислоти, неміцний чай,
особливо з молоком, слабка кава і какао з молоком, киселі, відвар
шипшини, відвар висівок.
Не рекоментується смажені страви, продукти, багаті на
клітковину, бобові, гриби, житній і будь-який свіжий хліб, жирні
сорти м’яса (свинина, баранина), птиця (качка, гуска), міцні
бульйони і соуси; капусняк, борщ, гострі і солоні закуски, квашені і
мариновані овочі та плоди; закусочні, рибні, м’ясні й овочеві
консерви, особливо в томаті, копченості; кисломолочні продукти з
підвищеною кислотністю, круті яйця; пряності і т.д.
Обмежують огірки, білокачанну капусту, перець.
Повністю виключають алкоголь.