Перейти до вмісту

Гірудотерапія

Це один із немедикаментозних  методів лікування деяких захворювань внутрішніх органів з допомогою звичайної  медичної п`явки.
Особливості дії:
  Речовини, які утворюються п`явкою,  мають потужну антимікробну дію, ефективність методу пов`язана не лише зі здатністю п`явок викликати капілярну кровотечу, зменшуючи тим самим венозне кровонаповнення ураженої ділянки чи органа. Чисельні наукові дослідження показали, що п`явка виявилась цілою фабрикою біологічно активних речовин і ферментів, які при потраплянні в кров людини, мають протизапальну, знеболюючу, протинабрякову дію, знижують ймовірність утворення тромбів, покращують мікроциркуляцію, а також активують імунну систему. 
В середньому на курс лікування 7-10 сеансів , сеанси призначаються через день.
Тривалість одного сеансу – в межах 60 хв.


Покази до призначення гірудотерапії:

  1. Гіпертонічна хвороба, атеросклероз, стенокардія
  2. Постінфарктний кардіосклероз, ІХС
  3. Шкірні захворювання (дерматози, токсикодермії, екзема)
  4. Офтальмологічні захворювання (глаукома, іридоцикліт, травми ока)
  5. Мігрень
  6. Безпліддя, простатит, запальні захворювання жіночих статевих органів
  7. Захворювання нирок та печінки
  8. Неврити слухових нервів, отити
  9. Для профілактики інсультів та інфарктів

Протипокази до призначення гірудотерапіїї:

  • Гемофілія
  • Стійка гіпотонія
  • Вагітність
  • Індивідуальна непереносимість

Пам`ятка для тих , хто лікується  п`явками.

Не користуватися напередодні та в день процедури парфумами та миючими засобами з відчутним ароматом. Найкраще – дитяче мило.
В нормі після процедури кровотеча продовжується від 6 до 36 годин. Кровотеча – це один з елементів лікувальної  дії п`явок. За рахунок кровотечі ліквідується венозний застій в ураженій ділянці чи органі, покращується мікроциркуляція.
Безпосередньо на ранку накладають стерильну пов`язку, а поверх неї –  прокладку. Якщо прокладка протекла, її замінюють на суху, а саму пов`язку чіпати не слід. Через 12-24 години стерильну серветку потрібно змочити кип`яченою водою і вона відпаде. Аби уникнути зайвого подразнення ранок, не слід обробляти її асептичними  засобами, якщо ранки труться об одяг, їх слід заклеїти бактерицидним лейкопластирем.
Приблизно у половини пацієнтів навколо рани з`являється набряк, затвердіння, почервоніння, а самі ранки сверблять (це прояви так званої місцевої алергічної реакції). У таких випадках необхідно протягом дня вжити 2-4 таблетки антиалергічного препарату (діазолін, тавегіл, супрастин тощо), а місця укусів обробити настойкою календули , софори або бальзамом «Зірочка», «Цілитель».
Душ можна приймати наприкінці наступної доби, а ванну – після появи на ранках кірочок.